sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Soppatykitys osa 1: Hiljaa hyvä tulee

Keitto voi olla tilanteesta riippuen joko hyvää perusruokaa tai juhlavan kuohkea kermateos. Soppatykin ensimmäinen keskitys esittelee pari hyvin maanläheistä suosikkikeittoani. Näiden keittojen taustalla on ajatus siitä, että hyvinkin nöyristä ja edullisista raaka-aineista saa todella maukasta ja täyttävää ruokaa. Tällaisten keittojen valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii aimo annoksen kärsivällisyyttä. Missään nimessä keittohommiin ei pidä ryhtyä nälkäisenä.

Sipulikeitto

Suosikkiruokaani talvipakkasilla on pehmeäksi haudutettu ranskalainen sipulikeitto. Perusreseptin olen oppinut äidiltäni ja matkan varrella resepti on kehittynyt käsissäni seuraavanlaiseksi.

1 kg sipulia
puolikas valkosipuli
runsaasti voita
2-3dl liha- tai paistilientä
3dl valkoviiniä
tilkka vettä

suolaa
valko- ja mustapippuria
muskottipähkinää

paahtoleipää
juustoraastetta

Sipulit ja valkosipulit leikataan reilun kokoisiksi kuutioiksi, kuullotetaan runsaassa voissa ja haudutetaan liemen ja valkoviinin kanssa vähintään 45 minuuttia matalalla lämmöllä. Lisätään tarpeen mukaan vettä.

Hämmentämisen lomassa voi nauttia 22-Pistepirkon mainiosta kappaleesta Onion Soup.

Keitto on valmista kun sipulit ovat pehmeitä ja läpinäkyviä.

Maustetaan suolalla, musta- ja valkopippurilla ynnä ripauksella muskottipähkinää.

Lopuksi annostellaan uuninkestäviin annoslautasiin, ripotellaan päälle paahdettuja leipäkuutioita ja juustoraastetta ja paahdetaan uunin grillivastuksen alla.

Tämä on niitä keittoja, joiden maku paranee yön yli jääkaapissa.

Siikakeitto

Rokit Kokit ovat loihtineet erinomaisen reseptin jaloviinalla aateloidulle graavisiialle. Fileerausjätteistä eli päästä ja ruodoista syntyy erittäin maukas keitto:

Liemi
1,5l vettä
yhden siian ruodot ja pää
1 porkkana
1 pieni sipuli
pieni pala lanttua
1/2 pala juuriselleriä
suolaa
maustepippuria

Keitto
2 perunaa
1 porkkana
1/2 juuriselleri
kourallinen kuorittuja katkarapuja
tilliä

Laita liemiainekset kylmään veteen ja lisää n. teelusikallinen merisuolaa.

Keitä liemiaineksia hiljalleen vähintään 45min. Kuori pintaan nouseva vaahto pois jotta liemestä tulee kirkas.

Siivilöi valmis liemi ja perkaa ruodoista kypsä kalanliha.

Lisää liemeen kuutioidut perunat ja porkkanat. Keitä kypsäksi.

Lisää viimeiseksi katkaravut ja kalanliha. Mausta tillillä.

Tarjoile smetananokareen kera.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Me lisäisimme sipulikeittoon runsaasti timjamia.

Ja linkkeihin ainakin:
http://www.ruokasanastot.net/

"Joukko huolestuneita kansalaisia"

Simo kirjoitti...

Hyviä ideoita molemmat.

Anonyymi kirjoitti...

Ehdottomasti Joukon kanssa samaa mieltä timjamista.
Perusmauista ovat keitossa nyt hyvin edustettuna suolainen ja umami(lihaliemi),hapan (valkoviini) ja karvas (timjami)mutta makean merkitystä ei voi liikaa korostaa:
Sipuli pitäisi joko esipaistaa,siten,että tärkkelys hajoaa sokereiksi
(karamellisoituminen),tai sitten lisätä sokeria t.siirappia maun mukaan
Lisää linkkivinkkejä:
A.Dumas vanhemman suuri ja pieni keittiösanakirja ilmaisina e-kirjoina:
http://www.pitbook.com/textes/htm/dumas_cuisine.htm
http://www.archive.org/details/petitdictionnai00dumagoog
sekä maailman paras kotimainen sienisivusto:
http://www.velutipes.com/

"De profundis"

Anonyymi kirjoitti...

Ks:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kulttuuri/gourmet-sipulista-syntyy-keittojen-keitto

"Tarkkailija Andropov"