sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Juuri sopivasti ruisleipää

Ehkä aika perisuomalainen klisee, mutta tykkään tosi paljon ruisleivästä. Siinä kun on makua. Sain äidiltäni ennen joulua taikinajuurta ja ohjeet ruisleivälle. Viikonlopun aikana vaimo laati näiden avulla aivan älyttömän hyvät leivät.

Taikinajuuret kulkevat suvuissa ja ystävien välillä, joten kannattaa kysellä jos jostain saisi valmiin juuren. Muutoin sen voinee myös valmistaa itse, esimerkiksi tämän ohjeen avulla. Allaolevasta reseptistä saa kaksi leipää, tuolla taikinajuuren määrällä voi myös tehdä tuplasatsin.

Ruisleipä (2 kpl)

1. päivä

2,5 dl taikinajuurta
7,5 dl kylmää vettä
4 dl ruisjauhoja
1,5 dl pellavansiemeniä
1,5 dl auringonkukansiemeniä
1,5 rkl suolaa
6 dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset.

Anna nousta liinalla peitettynä huoneenlämmössä 12-24 tuntia

2. päivä

2,5 dl haaleaa vettä
8 dl ruisjauhoja

Sekoita taikinaan vesi ja jauhot.

Alusta / vaivaa taikina.

Asettele taikina kahteen leipävuokaan.

Muista ottaa talteen 2,5 dl taikinaa juureksi seuraavaan kertaan!

Anna nousta kostean liinan alla 2-6 tuntia.

Paista 175 asteessa 1 tunti 45 minuuttia.

Kumoa leivät vuoasta nurinpäin uuniritilälle ja paista vielä puoli tuntia.

Jäähdytä liinalla peitettynä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta - olen joskus tehnyt ruisleipää vaihtelevalla menestyksellä. Nyt kaapissa odottaa sellainen valmis ruisleipäjauhoseos, jota meinaan kokeilla. Tuota paistojuttua en ole hoksannutkaan - noinhan se tietty tulee leipä kypsäksi myös pohjapuolelta =)