tiistai 8. toukokuuta 2012

Lähiseudulla tapahtuu - Helsingin Tukkutorin uusia tuulia

Parin korttelin päässä asuvat ystävät houkuttelivat mukaan tulevan kesän kuumimpaan trendiin eli kaupunkiviljelyyn. Arpaonni suosi niin minua kuin ystäviäni ja saimme viljelyssäkit Helsingin Tukkutorin Teurastamon pihalta. Viljelysuunnitelmista löytyy tietoa mm. Dodon sivuilta. Nyt pitäisi vielä laittaa kesäkurpitsat itämään ja muutoinkin päättää mitä sinne säkkiin voisi laittaa kasvamaan. Ideat ja ehdotukset erilaisista ruokakasveista ovat tervetulleita kommenttikenttään.

Teurastamolle suunnitellaan syksyksi niin ravintola- kuin ruokakauppatoimintaa. Olen erittäin innoissani siitä, että ruoka ja ruoantuotanto tuodaan osaksi naapuruston kulttuuria. Mielestäni hyvästä ruoasta pitää päästä nauttimaan matalalla kynnyksellä.

Lisää tietoa Teurastamon tulevaisuudensuunnitelmista löytyy Helsingin Kaupungin sivuilta. Ja huomasin myös, että jo vuonna 2007 Tukkutorille on povailtu ravintolatoimintaa.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Viikonloppu Vilnassa, sis. Beef Stroganoff

Vietin vappua edeltäneen viikonlopun pitkänä versiona Vilnassa. Matkaseurana oli tuttu veljeskaksikko ja jo reissua suunniteltaessa meillä oli hyvä yhteinen näkemys siitä, että syömme hyvin ja nautimme laadukkaita baltialaisia oluita.

Asuin Vilnassa syksyn 2004 vaihto-opiskelijana ja ravintolakulttuuri oli silloin jotakuinkin vielä nupullaan. Ruoka saattoi hyvinkin olla maukasta, mutta tarjoilu oli hyvin neuvostoliittolaista. Lause "We don't have" tuli hyvin tutuksi ja tarjoilijat vaikuttivat usein varsin tyrmistyneiltä kun heiltä yritti saada palvelua. Kahdeksassa vuodessa palvelu on selkeästi kehittynyt ja paljon mielenkiintoisia ravintoloita on ilmestynyt katukuvaan.

Erityisen vaikutuksen meihin teki pieni olutkellari Bambalyne, joka tarjosi kattavan valikoiman liettualaisia pienpanimo-oluita. Vaihto-opiskeluaikana olin tottunut siihen, että nuivimmassakin räkälässä on pöytiintarjoilu, jotenBambalynen itsepalvelukonsepti: "Hae olut jääkapista, nappaa hyllystä mieleisesi tuoppi ja maksa kassalle" yllätti positiivisesti vaivattomuudellaan ja nopeudellaan. Liettualainen olut on ylipäänsä maukasta (esim. onomatopoeettisen enteellisesti nimetty Švyturys, lausutaan shvituris) ja pienpanimoiden pastoroimattomat tuotoksest (gyvas alus - elävä olut) olivat herkullisia. Suosittelen.

Oluen kylkiäisenä baareissa on tapana tarjoullaerilaisia pieniä naposteltavia. Vakiovalikoimaan kuuluu juustoja, rapeaksi paistettua ruisleipää ja savustettuja siankorvia. Lisäksi Liettuassa on erittäin elinvoimainen makkara- ja kuivalihakulttuuri. Erityisesti olen ihastunut basturmaan, eli voimakkaasti pippuroituun kuivattuun lihaan. Kotiin tuomisiksi laukkuun sujahti lähes kilon verran erilaisia kuivalihoja ja makkaroita, hinta yhteensä 13 €. Liettualaisen lihanjalostuksen tuotteisiin voi tutustua myös Helsingin Hakaniemessä, jossa kauppahallin viereen on avattu liettualainen makkarakauppa.

Yhtenä iltana piti tietysti tehdä itse ruokaa ja turvauduimme klassikkoon.

Beef Stroganoff


Alkuperäisessä reseptissä 1861 on kuutioitua ja kevyesti jauhossa pyöriteltyä lihaa, lihalientä, sinappia ja hapankermaa. Oikeaoppisena lisukkeena tulisi tarjoilla olkiperunoita. Gastronomiaraamattu Larousse Gastronomique ohjeistaa suikaloimaan lihan, ja lisäämään mukaan sipulia, shalotteja sekä joko sinappia tai tomaattipyrettä ja brandyä.

Modernimmissa versiossa (1950-luvulta lähtien) sekä sipuli että sienet astuivat mukaan kuvioon ja sinappi väistyi. Lisukkeena voi olla perunaa tai riisiä.

(lähteet: Wikipedia, The Concise Larousse Gastronomique)

1kg paistia
500g herkkusieniä
7dl smetanaa
suolaa
valko- ja mustapippuria
punaviiniä

Leikkaa liha ohuiksi lastuiksi.

Suolaa liha kevyesti ja ruskista.

Ruskista sienet.

Huuhdo pannu punaviinillä.

Lisää smetana ja hauduta n. puoli tuntia.

Mausta musta- ja valkopippurilla.